La psoriasi és una patologia crònica inflamatòria de la pell.

Implica una acceleració de la reproducció de les cèl·lules epitelials en el territori afectat, generant una placa de pell enrogida, més gruixuda i d’aspecte escatós.

La picor que produeix pot resultar extremadament molest i indueix a gratar-se, podent arribar a produir petits sagnats. Les zones més afectades solen ser els colzes, genolls i cuir cabellut, encara que poden aparèixer en molts altres llocs de la pell. Es considera un trastorn autoimmune, existeix una certa predisposició genètica i de moment no existeix tractament curatiu eficaç.

Existeixen molts factors que són capaços de desencadenar un brot de psoriasi:

  • L’estrès
  • El consum de substàncies tòxiques com el tabac o l’alcohol
  • Processos infecciosos
  • Medicaments antiinflamatoris.

Psoriasis en placas | Blogs Quirónsalud

Encara que no existeixi un tractament curatiu definitiu si disposem de tractaments que redueixen al mínim les molèsties i tinguin el menor impacte en la qualitat de vida del pacient. L’ús de la hipertèrmia capacitiva sobre la zona afectada canvia en una sola sessió la percepció del pacient. El teixit passa d’estar raspós, picar i fer mal a adquirir un cert aspecte rosat, més elàstic i reduint-se de manera notable les picors i el dolor. Després de tres sessions l’evolució sol ser molt positiva, en casos molt greus en els quals la psoriasi està molt estesa es poden requerir fins a 20 sessions.

  • És aconsellable recomanar la pràctica de tècniques de relaxació per a evitar que les situacions de tensió muscular acumulada facin recaure al pacient de nou en la seva psoriasi.
  • És comú que els pacients ens contin que a l’estiu amb lleugers banys de sol i d’aigua de la mar percebin una clara millora de la seva patologia. L’exposició al sol no ha de ser molt llarga sempre amb crema de protecció solar 50.
  • És molt important evitar cremades solars, ja que a més de les molèsties podria provocar l’aparició de plaques de Psoriasis en la zona cremada.
  • Usar els raigs ultraviolats amb moderació a l’hivern
  • Realitzar banys, afegint a l’aigua al voltant de dos quilos de sal marina, per a obtenir uns efectes similars als del bany en la mar.

En un gran nombre de patologies el protocol de tractament inclou l’aplicació de la diatèrmia en la zona lesionada i també en òrgans o regions del cos que encara que al principi semblés que no estan afectades sí que influiran en procés de recuperació de la lesió/patologia. Per exemple en la Psoriasi tractarem la pell (òrgan danyat), el Fetge (per a estimular la seva funció depuradora) i la zona cervical (per a aconseguir una relaxació neuromuscular que contribueixi a baixar el nivell d’estrès del pacient) ja que moltes vegades la reaparició d’un brot de Psoriasi està directament relacionat amb l’augment de l’estrès del pacient.

Diatermia: Qué es, funcionamiento y beneficios